Resweratrol – co to takiego?

9 marca 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Organiczny związek chemiczny, o dość enigmatycznej na pierwszy rzut oka nazwie – resweratrol, to bogato występujący, chociażby w skórce winogron, przeciwutleniacz i środek antygrzybiczny. To właśnie dzięki jego obecności w czerwonym winie obserwujemy tzw. francuski paradoks. Jak jest otrzymywany? W jaki sposób działa na nasz organizm? W jakich przypadkach powinniśmy po niego sięgać? W czym jest obecny? Resweratrol – co to takiego?

Charakterystyka resweratrolu – czyli trochę chemii prostymi słowami.

Na początku warto byłoby zapoznać się z fizykochemicznymi własnościami tej substancji. Resweratrol należy do związków organicznych (zawierających atom węgla). Wykazuje właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniające) – dzięki temu, jako dodatek do żywności, zapobiega niepożądanym procesom utleniania, przedłużając tym samym trwałość żywności, a jednocześnie pozostając naturalną substancją. Poza tym jest bardzo skutecznym, a zarazem nietoksycznym fungicydem (środkiem o działaniu antygrzybicznym). Swoją budową chemiczną, cząsteczka resweratrolu przypomina inny organiczny antyoksydant – stylben (stilben). 

W jaki sposób resweratrol wpływa na organizm?

Skoro część chemiczną mamy już za sobą – czas na biologię. Jak już wiadomo, resweratrol ma działanie antyoksydacyjne, ale co to właściwie oznacza dla naszego organizmu? Naturalne przeciwutleniacze pochodzące z roślin (tak jak w tym przypadku) wspierają mechanizmy obronne komórek – tym samym opóźniając proces apoptozy (śmierci komórki). Oprócz tego, uważane są za środki zapobiegające licznym chorobom, w tym nowotworom, chorobie niedokrwiennej serca, a nawet chorobie wysokościowej. Jeden z izomerów resweratrolu aktywizuje gen SIRT1; w badaniach na małych zwierzętach, taka aktywność biologiczna znacznie redukowała efekty starzenia, zwiększała elastyczność aorty oraz koordynację ruchową. Poza tym u zwierząt karmionych tą substancją obserwowano wolniejszy rozwój zaćmy, zachowanie gęstości kości, znacząco niższy poziom cholesterolu oraz wydłużenie życia (głównie za sprawą zmniejszenia śmiertelności ze względu niewydolności sercowo-płucnej).

Wielu badaczy uważa, że to właśnie resweratrol odpowiedzialny jest za tzw. francuski paradoks – czyli wyjątkowo długą średnią długość życia Francuzów, mimo stosunkowo niesprzyjającej diety. W ich jadłospisie jednak, alkohol pojawia się głównie w postaci wina z wysokim stężeniem resweratrolu. 

Gdzie spotykamy resweratrol?

Resweratrol jest związkiem organicznym występującym głównie naturalnie; spotkać go możemy więc w roślinach. Bardzo bogate w ten związek są winogrona (w szczególności czarne), a zwłaszcza ich skórka – stąd wina powstałe z fermentacji tych owoców wraz ze skórką posiadają jego wysokie stężenie. Z tego samego powodu – wina czerwone zawierają znacznie więcej resweratrolu, niż wina białe. Oprócz tego, z wysuszonych skórek czerwonych winogron, pozyskuje się go w skali przemysłowej. Resweratrol możemy spotkać również w innych roślinach, na przykład w rdestowcu ostrokończystym, albo prawdopodobnie lepiej nam znanych orzeszkach ziemnych, owocach: skórce morwy, porzeczki, borówek, jagód i żurawiny. Nie mniej jednak w stosunku do winogron – inne jego źródła zapewniają go znacznie mniej. 

Oprócz naturalnych źródeł, spotkać możemy go w postaci konserwantu o działaniu antygrzybicznym, powszechnie dodawanym do żywności.

 

Kiedy i w jakich dawkach powinniśmy go stosować?

 

  • Chcąc wspomóc organizm w zwalczaniu wolnych rodników oraz zapobieganiu powstawaniu nowych.
  • Kiedy doskwierają nam częste stany zapalne.
  • W celu hamowania odkładania się płytek miażdżycowych.
  • Jako wsparcie dla kondycji fizycznej.

Należy jednak pamiętać, że substancja ta – czy występująca naturalnie, czy przyjmowana w postaci wyrobów dostępnych do nabycia w aptece, jest  diety. Nie zastąpi więc leków (na przykład w przypadku zapaleń lub miażdżycy), profilaktycznych badań u lekarza, zrównoważonej diety i regularnego wysiłku fizycznego. Nie mniej jednak, przyjmowany w zrównoważonych dawkach, może pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia oaz samopoczucie. 

Ważne jest również to, aby nie nadużywać dobrodziejstw resweratrolu. Jego bezpieczna dawka to 0,3g na kilogram masy ciała dziennie. W przypadku stosowania większych ilości, mogą pojawić się niepożądane skutki uboczne, takie jak na przykład:

  • Zmniejszenie stężenia niektórych składników krwi, na przykład hemoglobiny, hematokrytu, erytrocytów (czerwonych krwinek) i leukocytów (białych krwinek).
  • Zwiększenie stężenia niektórych składników krwi, na przykład kreatyniny, fosfatazy alkalicznej, albumin, bilirubiny.
  • Spadek masy ciała.
  • Utrata lub zmniejszenie apetytu.

Jeśli zamiast naturalnych źródeł resweratrolu wolimy przyjmować go w formie gotowych preparatów dostępnych do kupienia w aptece – nie ma problemu! Substancja ta, jako wyciąg z roślin, sprzedawana jest w kilku różnych formach – od tego też uależniona jest cena. Ceny kapsułek wahają się w przedziale 15-100 zł – zależnie od zawartości procentowej substancji. Najdroższą formą rezweratrolu jest proszek, którego 50 g kosztować może nawet 400 zł.

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...