Rękaw cukierniczy i 4 inne akcesoria do dekoracji słodkich wypieków
Wyjątkowy, piękny wygląd cukierniczych wypieków to nie zawsze zasługa maszyn. Cukiernicy to też artyści, którzy za pomocą odpowiednich akcesoriów tworzą nie tylko pyszne, ale również efektowne dekoracje. Inwestując w rękaw cukierniczy i kilka innych, prostych akcesoriów, można takie dekoracje stworzyć samodzielnie.
- Rękaw cukierniczy to podstawa
- Formy, foremki i ranty cukiernicze
- Szpatułki i szpachelki
- Mata silikonowa
- Inne akcesoria cukiernicze, które warto mieć w swojej kolekcji
Akcesoria cukiernicze to bardzo pojemna grupa produktów, za pomocą których można wykonać niebanalne dekoracje. Podstawą jest zwykle rękaw cukierniczy, który należy uzupełnić o odpowiednie tylki. Przydatne okazują się również formy do wycinania kształtów z ciasta, masy cukrowej lub marcepanu, oraz ranty cukiernicze czy szpatułki do kremu.
Rękaw cukierniczy to podstawa
Żaden cukiernik, zarówno ten profesjonalny, jak i amator, nie może się obyć bez rękawa cukierniczego. To podstawowe narzędzie służące do dekorowania przydaje się zarówno w przypadku tworzenia dekoracji z kremu, jak i bitej śmietany czy czekolady. Sam rękaw jednak nie wystarczy. Jego nieodzownym elementem są tylki, a więc końcówki w kształcie stożka, zakończone różnymi wzorami. Za ich pomocą można na wypiekach wyczarować piękne gwiazdki, kwiaty, wstążki i wiele innych kształtów. Rękaw cukierniczy służy nie tylko do dekoracji, ale również do szprycowania wypieków. Wybierając tego rodzaju akcesoria, warto zwrócić uwagę na ich jakość. Muszą być one wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywotnością, które jednocześnie charakteryzują się trwałością i odpornością na częste mycie. Same worki mogą być zarówno jednorazowe, jak i wielorazowe – te drugie często są wykonane z silikonu.
Formy, foremki i ranty cukiernicze
Dekoracyjny wygląd wypiekom można nadać nie tylko podczas ich ozdabiania, ale również już na etapie pieczenia. Do tego służą m.in. formy, foremki i ranty do pieczenia. To czym zaskarbiły sobie sympatię cukierników, to wyjątkowy kształt. Dzięki nim łatwo i szybko można przygotować ciasto w kształcie serca, owalne ciastka czy idealne praliny. Wystarczy zainwestować w odpowiednie foremki w wybranym kształcie, a następnie przygotować w nich wybrane wypieki czy łakocie.
Foremki nie służą jednak tylko do wypieków. Wiele z nich z powodzeniem może sprawdzić się jako forma do tworzenia deserów na zimno lub do przygotowywania dekoracji. W ostatniej roli występują głównie foremki do wycinania kształtów z ciasta, masy cukrowej, marcepanu czy innych materiałów dekoracyjnych, w tym plastycznej czekolady. W warunkach domowych z pewnością przydadzą się foremki w kształcie liter i cyfr, dzięki którym można szybko i łatwo stworzyć dowolny napis na tort.
Szpatułki i szpachelki
Atrakcyjny wygląd ciasta to nie tylko dekoracje, ale również odpowiednio rozsmarowany i równo położony krem czy tynk. Wielu amatorów do wygładzania kremu korzysta z noża, jednak znacznie łatwiej i dokładniej można to zrobić za pomocą szpatułki lub szpachelki. Te akcesoria cukiernicze sprawiają, że powierzchnia tortu czy innego ciasta może być idealnie gładka, a rozsmarowanie kremu na poszczególnych warstwach nie będzie stanowiło wyzwania., Szeroki wybór szpatułek i szpachelek pozwala dobrać narzędzie do indywidualnych potrzeb. Do tynkowania dużych tortów sprawdzi się szeroka szpachelka, a do wyrównywania warstw kremu lepsza może okazać się zakrzywiona szpatułka. Akcesoria te są stosunkowo tanie, dlatego każdy może sobie pozwolić na ich przetestowanie i używanie jedynie tych, które są dla niego najwygodniejsze i najpraktyczniejsze.
Mata silikonowa
Przygotowywanie dekoracji na wypieki to czasochłonne zajęcie, które wymaga ogromnej precyzji. Trudno jest wyrzeźbić z masy cukrowej czy czekolady plastycznej figurkę ulubionej postaci z bajki dziecka czy podobizny znanego piosenkarza, nie wykorzystując do tego odpowiedniego podłoża. W tej roli najlepiej sprawdzi się mata silikonowa – miękka, wytrzymała, a jednocześnie łatwa do utrzymania w czystości, doskonale współpracuje z wieloma materiałami, z których wykonuje się cukiernicze dekoracje. Jej struktura pozwala bez przeszkód wałkować na niej ciasto czy mieszać ze sobą barwnik i biały lukier plastyczny. Wszystkie zabrudzenia można później dokładnie usunąć, korzystając jedynie z gąbki, wody i płynu do naczyń.
Inne akcesoria cukiernicze, które warto mieć w swojej kolekcji
Miłośnicy dekorowania wypieków bitą śmietaną z pewnością powinni zainwestować w syfon. To narzędzie nie tylko pozwala przygotować idealną bitą śmietanę, ale również w ilości, która aktualnie jest potrzebna. Praktyczny syfon będzie wyposażony w kilka końcówek do wyboru, dzięki którym można w dowolny sposób ozdobić poszczególne desery. Przydatny będzie również palnik gastronomiczny, nieodzowny podczas przygotowywania perfekcyjnego creme brulee. Osobom, które wytwarzają dużą ilość ciast i innych wypieków, przydadzą się takie akcesoria jak rolki dziurkujące i tnące, grzebienie cukiernicze lub znaczniki do ciast.