Rękaw cukierniczy i 4 inne akcesoria do dekoracji słodkich wypieków

dodał: Redakcja
Wyjątkowy, piękny wygląd cukierniczych wypieków to nie zawsze zasługa maszyn. Cukiernicy to też artyści, którzy za pomocą odpowiednich akcesoriów tworzą nie tylko pyszne, ale również efektowne dekoracje. Inwestując w rękaw cukierniczy i kilka innych, prostych akcesoriów, można takie dekoracje stworzyć samodzielnie.
- Rękaw cukierniczy to podstawa
- Formy, foremki i ranty cukiernicze
- Szpatułki i szpachelki
- Mata silikonowa
- Inne akcesoria cukiernicze, które warto mieć w swojej kolekcji
Akcesoria cukiernicze to bardzo pojemna grupa produktów, za pomocą których można wykonać niebanalne dekoracje. Podstawą jest zwykle rękaw cukierniczy, który należy uzupełnić o odpowiednie tylki. Przydatne okazują się również formy do wycinania kształtów z ciasta, masy cukrowej lub marcepanu, oraz ranty cukiernicze czy szpatułki do kremu.
Rękaw cukierniczy to podstawa
Żaden cukiernik, zarówno ten profesjonalny, jak i amator, nie może się obyć bez rękawa cukierniczego. To podstawowe narzędzie służące do dekorowania przydaje się zarówno w przypadku tworzenia dekoracji z kremu, jak i bitej śmietany czy czekolady. Sam rękaw jednak nie wystarczy. Jego nieodzownym elementem są tylki, a więc końcówki w kształcie stożka, zakończone różnymi wzorami. Za ich pomocą można na wypiekach wyczarować piękne gwiazdki, kwiaty, wstążki i wiele innych kształtów. Rękaw cukierniczy służy nie tylko do dekoracji, ale również do szprycowania wypieków. Wybierając tego rodzaju akcesoria, warto zwrócić uwagę na ich jakość. Muszą być one wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywotnością, które jednocześnie charakteryzują się trwałością i odpornością na częste mycie. Same worki mogą być zarówno jednorazowe, jak i wielorazowe – te drugie często są wykonane z silikonu.
Formy, foremki i ranty cukiernicze
Dekoracyjny wygląd wypiekom można nadać nie tylko podczas ich ozdabiania, ale również już na etapie pieczenia. Do tego służą m.in. formy, foremki i ranty do pieczenia. To czym zaskarbiły sobie sympatię cukierników, to wyjątkowy kształt. Dzięki nim łatwo i szybko można przygotować ciasto w kształcie serca, owalne ciastka czy idealne praliny. Wystarczy zainwestować w odpowiednie foremki w wybranym kształcie, a następnie przygotować w nich wybrane wypieki czy łakocie.
Foremki nie służą jednak tylko do wypieków. Wiele z nich z powodzeniem może sprawdzić się jako forma do tworzenia deserów na zimno lub do przygotowywania dekoracji. W ostatniej roli występują głównie foremki do wycinania kształtów z ciasta, masy cukrowej, marcepanu czy innych materiałów dekoracyjnych, w tym plastycznej czekolady. W warunkach domowych z pewnością przydadzą się foremki w kształcie liter i cyfr, dzięki którym można szybko i łatwo stworzyć dowolny napis na tort.
Szpatułki i szpachelki
Atrakcyjny wygląd ciasta to nie tylko dekoracje, ale również odpowiednio rozsmarowany i równo położony krem czy tynk. Wielu amatorów do wygładzania kremu korzysta z noża, jednak znacznie łatwiej i dokładniej można to zrobić za pomocą szpatułki lub szpachelki. Te akcesoria cukiernicze sprawiają, że powierzchnia tortu czy innego ciasta może być idealnie gładka, a rozsmarowanie kremu na poszczególnych warstwach nie będzie stanowiło wyzwania., Szeroki wybór szpatułek i szpachelek pozwala dobrać narzędzie do indywidualnych potrzeb. Do tynkowania dużych tortów sprawdzi się szeroka szpachelka, a do wyrównywania warstw kremu lepsza może okazać się zakrzywiona szpatułka. Akcesoria te są stosunkowo tanie, dlatego każdy może sobie pozwolić na ich przetestowanie i używanie jedynie tych, które są dla niego najwygodniejsze i najpraktyczniejsze.
Mata silikonowa
Przygotowywanie dekoracji na wypieki to czasochłonne zajęcie, które wymaga ogromnej precyzji. Trudno jest wyrzeźbić z masy cukrowej czy czekolady plastycznej figurkę ulubionej postaci z bajki dziecka czy podobizny znanego piosenkarza, nie wykorzystując do tego odpowiedniego podłoża. W tej roli najlepiej sprawdzi się mata silikonowa – miękka, wytrzymała, a jednocześnie łatwa do utrzymania w czystości, doskonale współpracuje z wieloma materiałami, z których wykonuje się cukiernicze dekoracje. Jej struktura pozwala bez przeszkód wałkować na niej ciasto czy mieszać ze sobą barwnik i biały lukier plastyczny. Wszystkie zabrudzenia można później dokładnie usunąć, korzystając jedynie z gąbki, wody i płynu do naczyń.
Inne akcesoria cukiernicze, które warto mieć w swojej kolekcji
Miłośnicy dekorowania wypieków bitą śmietaną z pewnością powinni zainwestować w syfon. To narzędzie nie tylko pozwala przygotować idealną bitą śmietanę, ale również w ilości, która aktualnie jest potrzebna. Praktyczny syfon będzie wyposażony w kilka końcówek do wyboru, dzięki którym można w dowolny sposób ozdobić poszczególne desery. Przydatny będzie również palnik gastronomiczny, nieodzowny podczas przygotowywania perfekcyjnego creme brulee. Osobom, które wytwarzają dużą ilość ciast i innych wypieków, przydadzą się takie akcesoria jak rolki dziurkujące i tnące, grzebienie cukiernicze lub znaczniki do ciast.