Jajeczka jak łódki czyli regaty na liściach sałaty
na pewno znacie je od dawna a lubią je wszyscy!
składniki:
- nieduże jajka kurze (z jednego powstaną 2 koreczki)
- kilka cienkich plasterków sera żółtego twardego
- kawałek sera (plaster grubości 5-10 mm)
- do smaku: sól, papryka mielona
- do przybrania: kilka liści sałaty, kilka gałązek cienkiego szczypiorku
- wykałaczki lub szpadki
- sos:
- 2-4 łyżki majonezu
- 2-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki pikantnego ketchup
sposób przygotowania: Jajka myjemy, gotujemy na twardo a gdy dobrze wystygną obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na pół. Gruby plaster sera kroimy na kawałki ok. 2×2 cm. Z cienkich plasterków wycinamy trójkąty. Każdą połówkę jajka układamy na kostce sera, oprószamy solą i papryką. Na wykałaczkę nakładamy żagiel (trójkątny plasterek sera) i wbijamy ją aż do podstawy czyli poprzez jajko do kostki sera pod spodem. Żaglówki ustawiamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. W miseczce obok podajemy sos. Do tych koreczków wybierajmy jajka małe aby łatwo było je jeść.
Sos: majonez mieszamy z jogurtem i ketchupem, doprawiamy ew. solą i mieloną papryką w/g własnego smaku, mieszamy dokładnie.