600 g ziemniaków
4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
2-3 duże garście rukwi wodnej (po usunięci łodyg), plus trochę do dekoracji
50 g masła
150 g sera (dwa rodzaje, np. Gorgonzola i Parmezan), plus trochę do dekoracji
gałka muszkatołowa do smaku
sól i świeżo mielony pieprz
ok. ½ kg ciasta na ravioli
trochę oliwy z oliwek extra virgin lub masła do dekoracji
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować w dobrze osolonej wodzie z czosnkiem do miękkości (nie mogą być zbyt twarde ani rozgotowane). Odcedzić i pozostawić na 5 min., aby odparowała z nich woda, (jeśli ziemniaki będą rozgotowane lub nie dokładnie odcedzone, nadzienie będzie zbyt mokre). Do schłodzonych ziemniaków dodać masło i sery. Wymieszać i zgnieść ziemniaki widelcem (niekonieczne na gładką masę), dodać gałkę muszkatołową i doprawić do smaku. Na koniec dodać rukiew wodną (część posiekać drobno, resztę grubo). Kłaść łyżeczką nadzienie na ciasto i formować ravioli. Następnie gotować w osolonej wodzie przez 3-4 min., aż pierożki staną się miękkie. Danie udekorować startym serem, kilkoma listkami rukwi wodnej, podawać polane oliwą z oliwek lub stopionym masłem.