Ravioli z mięsem, parmezanem i warzywami

23 lutego 2011,
dodał: ludek
Artykuł zewnętrzny

czas: 1-30 min
SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • 25 dag mielonego mięsa (najlepiej wołowego)
  • 15 dag parmezanu
  • średnia marchew
  • mała cebula
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek masła lub margaryny
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE: Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić w mące zagłębienie. Wbić jajka, dodać białka, sól i 2 łyżki oleju. Posiekać składniki, a następnie wyrobić dłońmi na gładką, jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię przeźroczystą, włożyć na pół godziny do lodówki.
Obrać czosnek i cebulę. Cebulę posiekać lub przecisnąć przez praskę. Utrzeć marchew na grubej tarce. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, podsmażyć mielone mięso. Wrzucić marchew, czosnek oraz cebulę, przez chwilę smażyć razem. Dodać żółtka, tymianek i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Ponownie wyrobić ciasto, podzielić na połowę. Jedną rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką stolnicy. Przykryć wilgotną ściereczką, aby ciasto nie wyschło. Rozwałkować drugą połowę. Rozkładać na niej nadzienie (po jednej łyżeczce), w 4 cm odstępach. Ciasto wokół nadzienia posmarować wodą. Przykryć drugą warstwą, docisnąć oba płaty wokół  nadzienia Wycinać radełkiem kwadratowe pierożki. Gotować 8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem reszty oleju, osączyć. Polać rozpuszczonym tłuszczem, posypać serem. Udekorować natką.

file1298480292



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.