Ratatuja z bobem

12 lipca 2010, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

100 g ugotowanego i obranego ze skórek bobu
papryka
cukinia
1/4 bakłażana
2 pomidory
cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki suszonego oregano
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Przygotowanie:

– Warzywa myjemy, osuszamy. Plastry bakłażana moczymy 30 minut w osolonej wodzie, osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidory obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
– Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i plasterki czosnku, gdy zacznie pachnieć dodajemy bakłażana, gdy będzie miękki, dodajemy kolejno cukinię z papryką, a po chwili pomidory. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem i czekamy aż pomidorowy sos zgęstnieje. Gasimy płomień, dodajemy bób i delikatnie mieszamy. Podajemy z chrupiącą bagietką lekko ostudzone.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz