Rajska pierś w mango
Artykuł zewnętrzny
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 duże dojrzałe mango
1 szklanka bulionu drobiowego z kostki
3 łyżki migdałów (płatki)
1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili lub tabasco
sól
pieprz
olej do smażenia
Piersi kurczaka obsmażyć z obu stron na oleju. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i ugotować do miękkości. Wyjąć z garnka i trzymac w cieple. Mango obrać ze skórki, usunać pestkę i drobno pokroić. Włożyć do bulionu. Dodać migdały i curry, gotować do momentu aż mango się lekko rozgotuje. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w 2-3 łyżkach zimnej wody, dodac do sosu z mango, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każda pierś pokroić na plastry, polać sosem. Podawać z ziemniakami lub ryżem.