Ragout wołowe
Artykuł zewnętrzny
– 2 cebule
– ząbek czosnku
– kminek mielony
– 10 dag smalcu
– sproszkowana słodka papryka
– kostka bulionu
– liść laurowy
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– łyżeczka ostrej papryki
– sól, pieprz
1). Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rogrzać tłuszcz, zrumienić na nim cebulę. Lekko przestudzić, posypać sproszkowaną papryką, chwilę przesmażyć, wyjąć.
2) Mięso opłukać i osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, wrzucić na tłuszcz, obsmażyć, co jakiś czas mieszając.
3) Podlać bulionem, dodać posiekany czosnek, kminek, liść laurowy, sól i pieprz, dusić na małym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby uzupełnić bulion.
4) Gdy mięso będzie miękkie, dodać przecier pomidorowy, gotowy gulasz doprawić do smaku solą i ostrą papryką.