Ragout wołowe

16 kwietnia 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:
– 1,2 kg wołowiny

– 2 cebule

– ząbek czosnku

– kminek mielony

– 10 dag smalcu

– sproszkowana słodka papryka

– kostka bulionu

– liść laurowy

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– łyżeczka ostrej papryki

– sól, pieprz

1). Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rogrzać tłuszcz, zrumienić na nim cebulę. Lekko przestudzić, posypać sproszkowaną papryką, chwilę przesmażyć, wyjąć.

2) Mięso opłukać i osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, wrzucić na tłuszcz, obsmażyć, co jakiś czas mieszając.

3) Podlać bulionem, dodać posiekany czosnek, kminek, liść laurowy, sól i pieprz, dusić na małym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby uzupełnić bulion.

4) Gdy mięso będzie miękkie, dodać przecier pomidorowy, gotowy gulasz doprawić do smaku solą i ostrą papryką.