Raffaello w kilka minut bez pieczenia!
Chcesz przygotować pyszne i efektowne ciasto bez większego wysiłku i ryzyka, że się nie uda? Sięgnij po sprawdzony sposób na Rafaello, które wykonasz nie używając piekarnika. Wystarczy przygotować budyń, ułożyć ciastka na blaszce i pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Składniki:
2 paczki krakersów- tak solonych!- łącznie ok. 400g
1 litr mleka
3 budynie waniliowe
1/2 aromaty waniliowego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
płatki migdałowe do ozdoby
1/2 kostki margaryny
Jak przygotować?
Przygotuj blaszkę 25 x 36cm. Ułóż na niej krakersy. Gdy pomiędzy ciastkami widoczne są większe przerwy pokrusz parę ciastek i zasyp je. W dużym garnku przygotuj na raz 3 budynie, używając 1 l mleka i 3/4 szklanki cukru. Margarynę utrzyj na masę, wkręć do budyniu dodając równiej aromat. Podziel masę na 3 równe części. Jedna z nich wylej na ułożone na blasze krakersy. Z drugą i trzecią warstwą postępuj analogicznie, pamiętając by do ostatniej porcji budyniu wmieszać wiórki kokosowe. Tak przygotowane ciasto ozdób według własnego uznania wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi.
Wstaw do lodówki na parę godzin, tak by poszczególny warstwy się ze sobą połączyły.
Widzisz, nic prostszego!
Smacznego!