Rafaello z ajerkoniakiem

7 listopada 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Przepis bardzo prosty. Ciasto dla osób dorosłych ze względu na dodany ajerkoniak.

Składniki:

Biszkopt:

– 9 jajek
– szklanka cukru
– cukier waniliowy
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do nasączenia:

– spirytus

Masa:

-1/2 litra śmietanki kremówki
– 2 śmietany „Śnieżki”
– 20 dkg kokosu
– 2 białe czekolady
– 3/4 szklanki ajerkoniaku

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, stopniowo żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 2 placki lub jeden i przekroić na pół po upieczeniu.
Masa: ubić śmietanę ze „Śnieżką”, dodać kokos, rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę i ajerkoniak.
Biszkopty skropić spirytusem i przełożyć 3/4 masy. Resztą udekorować wierzch i posypać kokosem.