Kokosowe ciasto Rafaello
Biszkopt z 6 jajek
Masa:
1 litr śmietanki kremówki 30% (0,5 l schłodzić na 12 godzin wcześniej) – można połowę zastąpić 1 śnieżką ubitą na 200 ml zimnego mleka
2 białe czekolady (2x100g)
100 g wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (mniej niż 1/4
szklanki)
Ściąć ostrożnie wierzchnią część biszkopta (ok. 1/3 całości). Następnie drobno pokruszyć. Spód zostawić.
Pół litra śmietanki i czekolady podgrzać na małym ogniu do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać wiórki (1 szklankę). Dobrze ostudzić.
Do zimnej masy dodać pokruszony biszkopt. Należy dać tyle, aby masa nie zrobiła się za sucha. Zmiksować, po czym wyłożyć na spód biszkoptowy. Odstawić do lodówki.
Pozostałe pół litra śmietanki ubić na sztywno (Można użyć śnieżki ubitej na 200 ml mleka). Dodać cukier waniliowy, ubijać aż do rozpuszczenia cukru a następnie dodać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę. Wyłożyć bitą śmietanę na masę.
Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.