Kokosowe ciasto Rafaello

16 listopada 2011,
dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt z 6 jajek

Masa:

1 litr śmietanki kremówki 30% (0,5 l schłodzić na 12 godzin wcześniej) – można połowę zastąpić 1 śnieżką ubitą na 200 ml zimnego mleka
2 białe czekolady (2x100g)
100 g wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (mniej niż 1/4
szklanki)

Ściąć ostrożnie wierzchnią część biszkopta (ok. 1/3 całości). Następnie drobno pokruszyć. Spód zostawić.
Pół litra śmietanki i czekolady podgrzać na małym ogniu do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać wiórki (1 szklankę). Dobrze ostudzić.

Do zimnej masy dodać pokruszony biszkopt. Należy dać tyle, aby  masa nie zrobiła się za sucha. Zmiksować, po czym wyłożyć na spód biszkoptowy. Odstawić do lodówki.

Pozostałe pół litra śmietanki ubić na sztywno (Można użyć śnieżki ubitej na  200 ml mleka). Dodać cukier waniliowy, ubijać aż do rozpuszczenia cukru a następnie dodać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę. Wyłożyć bitą śmietanę na masę.

Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

file1321456316



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....