Słodkie bałwanki – ciastka

5 grudnia 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 90g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta
  • 80g masła
  • wiórki kokosowe
  • migdały lub orzechy laskowe
  • kolorowe posypki Delecta (oczy i guziczki)
  • ozdoby: gwiazdki anyżu, goździki, laska cynamonu

Przygotowanie:

Czekoladę podzielić na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone kawałki masła. Wymieszać masę, dodać cukier puder i cukier waniliowy Delecta i wymieszać ponownie, nadal podgrzewając.

Masę odstawić do przestygnięcia, można włożyć na kilkanaście minut do lodówki.

Gdy masa lekko stwardnieje i będzie plastyczna – formować dłońmi mniejsze i większe kulki, a w środku każdej umieścić orzecha lub migdała. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Formować bałwanki, układając kulki jedna na drugiej. Z posypki czekoladowej zrobić guziczki, z posypki owocowej oczy. Jako noski posłużyć mogą goździki, a  jako kapelusiki gwiazdki anyżu. Z pozostałych kulek, wiórków kokosowych, cynamonu, orzechów można stworzyć ciekawe otoczenie i świąteczną dekorację. Polecam – fajna zabawa:)

file1291560087