Słodkie bałwanki – ciastka
składniki:
- 200g białej czekolady
- 90g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego Delecta
- 80g masła
- wiórki kokosowe
- migdały lub orzechy laskowe
- kolorowe posypki Delecta (oczy i guziczki)
- ozdoby: gwiazdki anyżu, goździki, laska cynamonu
Przygotowanie:
Czekoladę podzielić na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone kawałki masła. Wymieszać masę, dodać cukier puder i cukier waniliowy Delecta i wymieszać ponownie, nadal podgrzewając.
Masę odstawić do przestygnięcia, można włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
Gdy masa lekko stwardnieje i będzie plastyczna – formować dłońmi mniejsze i większe kulki, a w środku każdej umieścić orzecha lub migdała. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Formować bałwanki, układając kulki jedna na drugiej. Z posypki czekoladowej zrobić guziczki, z posypki owocowej oczy. Jako noski posłużyć mogą goździki, a jako kapelusiki gwiazdki anyżu. Z pozostałych kulek, wiórków kokosowych, cynamonu, orzechów można stworzyć ciekawe otoczenie i świąteczną dekorację. Polecam – fajna zabawa:)