Radosna Wielkanoc z bakaliami Siesta

28 marca 2013, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Domowe wypieki dopełniają wielkanocne menu. Baby, mazurki i serniki stanowią nieodłączny element atmosfery tych wiosennych świąt, a bakalie nie tylko wzbogacają ich smak, ale też symbolizują doskonałość oraz dobrobyt. Orzechy i suszone owoce Siesta pozwolą przygotować perfekcyjne desery i dania główne na świąteczny stół.

Morela_240x170Najbardziej znanymi wielkanocnymi ciastami są mazurki i baby. Baba drożdżowa od wieków gości na wielkanocnym stole. Dawniej gospodynie już na kilka dni przed świętami przebierały rodzynki i mieliły migdały, które później dodawały do ciasta. Idealnymi dodatkami do tego tradycyjnego wypieku są Migdały słodkieRodzynki sułtanki Siesta. Zmielone migdały nadadzą ciastu głębokiego aromatu, natomiast rodzynki dopełnią jego smaku.

Perfekcyjny mazurek musi być płaski, kruchy, nadziewany konfiturą i obficie przybrany bakaliami. Aby wyglądał pięknie Siesta poleca do ozdoby: Migdały płatki, Orzechy włoskie, Orzechy laskowe oraz Rodzynki królewskie.  Wzór i kompozycja dekoracji zależy od fantazji pani domu.

Bakalie w Wielkanocnym menu to świadectwo dobrobytu oraz wróżba bogactwa na kolejny rok. Dlatego nie powinno ich zabraknąć na świątecznym stole. Wzbogacą nie tylko wypieki: tradycyjne mazurki, drożdżowe i piaskowe baby, serniki pieczone lub na zimno, ale też dania mięsne czy sałatki. Sposobów na ich włączenie do wielkanocnego menu jest wiele, a dodatek bakalii Siesta to gwarancja kulinarnego sukcesu.