Racuchy z jabłkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
*2 jajka
* szklanka ciepłego mleka
* 2 jabłka
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
* pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
* jeżeli ktoś lubi, można dodać garść wiórek kokosowych
Do miski wbij jajka, wlej również ciepłe mleko (nie gorące!). Całość rozmiksuj chwilę na małych obrotach. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość ponownie zmiksuj. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć do miski z ciastem i zamieszaj łyżką drewnianą. Jeżeli masz ochotę, możesz dodać odrobinę wiórek kokosowych.
Dużą patelnię nasmaruj delikatnie tłuszczem (może być olej) i nakładaj średniej wielkości placki. Smaż na delikatnym ogniu z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Posyp cukrem pudrem.