Racuchy z dowolnymi owocami
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- mąka pszenna-2 szklanki,
- zsiadłe mleko, lub kefir-2 szklanki,
- 2 jajka,
- cukier kryształ-1 łyżeczka,
- szczypta soli,
- proszek do pieczenia, lub soda oczyszczona-pół łyżeczki,
- 4 jabłka, lub inne owoce w zależności od sezonu, tj. : jagody, rabarbar, wiśnie, śliwki,
- olej słonecznikowy do smażenia,
- cukier puder do posypania racuchów,
- słodka śmietanka do polania.
Takimi racuchami zawsze zachwycać się będą dzieci, a i dorośli też nie pogardzą.
Etapy przygotowania
Mąkę pszenną wymieszać z zsiadłym mlekiem i 2 jajkami.
Dodać cukier, proszek do pieczenia, lub sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
Dodać także obrane i pokrojone w plastry jabłka, lub inne owoce.
Mieszamy to wszystko razem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu małe placki.
Potem odsączamy racuchy na papierowych serwetkach i posypujemy cukrem pudrem, lub też polewamy słodką śmietanką.