Racuchy z bananami
Macie czasami tak, że cały dzień „chodzi za Wami” jakiś smak? Ja tak miałam dziś, od rana miałam ochotę na prawdziwe drożdżowe racuchy!
No i przełamałam się, po powrocie z pracy szybko przejrzałam zawartość lodówki i dziwnym trafem okazało się, że mam wszystkie składniki na racuchy! Moje ulubione racuchy są z jabłkami lub rabarbarem. Jednak ze względu na to, że ani jabłek ani rabarbaru nie miałam, za to znalazłam w kącie kuchni zapomnianego banana. Dziś przepis zmodyfikowałam. Wyszło super!
Mój apetyt na racuchy został zaspokojony :)
Proporcje na 6 sporych racuchów:
szklanka mąki pszennej (jak ktoś lubi może być wymieszana z otrębami np. 1:1)
3/4 szkl. letniego mleka
1 jajko
5 g drożdży w proszku
1 banan
2 kostki czekolady gorzkiej (nie mogłam się powstrzymać!)
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mleko wymieszaj z jajkiem i wlej do mąki wymieszanej z drożdżami i cukrem. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj banana pokrojonego w plasterki oraz (jeśli jesteś prawdziwym łasuchem) dodaj czekoladę startą na tarce.
Przykryj ciasto i zostaw w cieple na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smaż racuchy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.