Racuchy z bananami

29 czerwca 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Macie czasami tak, że cały dzień „chodzi za Wami” jakiś smak? Ja tak miałam dziś, od rana miałam ochotę na prawdziwe drożdżowe racuchy!

No i przełamałam się, po powrocie z pracy szybko przejrzałam zawartość lodówki i dziwnym trafem okazało się, że mam wszystkie składniki na racuchy! Moje ulubione racuchy są z jabłkami lub rabarbarem. Jednak ze względu na to, że ani jabłek ani rabarbaru nie miałam, za to znalazłam w kącie kuchni zapomnianego banana. Dziś przepis zmodyfikowałam. Wyszło super!

Mój apetyt na racuchy został zaspokojony :)


Proporcje na 6 sporych racuchów:

szklanka mąki pszennej (jak ktoś lubi może być wymieszana z otrębami np. 1:1)

3/4 szkl. letniego mleka

1 jajko

5 g drożdży w proszku

1 banan

2 kostki czekolady gorzkiej (nie mogłam się powstrzymać!)

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mleko wymieszaj z jajkiem i wlej do mąki wymieszanej z drożdżami i cukrem. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj banana pokrojonego w plasterki oraz (jeśli jesteś prawdziwym łasuchem) dodaj czekoladę startą na tarce.

Przykryj ciasto i zostaw w cieple na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Smaż racuchy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

file1340729767