Racuchy jabłkowo-kokosowe

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczne, proste racuszki z jabłkami, wzbogacone dodatkowo smakiem wiórek kokosowych.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia

Wymieszać dobrze mleko, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcję ciasta (tak mniej więcej objętość nie pełnej łyżki wazowej do zupy). Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką.
Podawać lekko przestudzone z kwaśną śmietaną i cukrem.

Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów.