Racuchy jabłkowo-kokosowe
Artykuł zewnętrzny
Czas : 30 minut
Składniki :
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- ¾ szklanki mąki
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
Wymieszać dobrze mleko, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcję ciasta (tak mniej więcej objętość nie pełnej łyżki wazowej do zupy). Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką.
Podawać lekko przestudzone z kwaśną śmietaną i cukrem.
Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów.