Rabarbarowy pucharek

1 lipca 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI: 1 kg malinowego rabarbaru, 20 dag cukru pudru, 3 paczuszki cukru waniliowego, 1/2 l śmietanki kremówki, śmietan-fix.

Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać cukrem waniliowym i przykryć pokrywą lub szczelnie zakryć folią aluminiową. Piec ok. 45 min w temp. 185st. Osączyć na sicie, a ściekający sok przelać do garnka i odparować, tak aby zmniejszył o połowę swą objętość. Ostudzić. Rabarbar zasypać połową cukru i dokładnie rozgnieść widelcem. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Wymieszać z rabarbarem. Dodać trochę odparowanego syropu. Przełożyć do pucharków. Można polać syropem. Ja dodałam odrobinkę fioletowego barwnika spożywczego dla uzyskania bardziej wyrazistego koloru.

Bardzo miła i smaczna odmiana deserku.

file1309522427



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...