Rabarbarowy fool

21 czerwca 2012, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Jest to klasyczny brytyjski deser, moim zdaniem idealne połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkiej śmietanki.

Składniki na dwie spore porcje:

  • ok. 150 ml śmietany kremówki (30%)
  • ok. 250 g rabarbaru (najlepiej różowego*)
  • 70 g cukru
  • laska wanilii lub cynamon

Przygotowanie:

  1. W naczyniu żaroodpornym umieścić pokrojony i wymieszany z cukrem i wanilią (lub cynamonem) rabarbar. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190oC (termoobieg). Piec ok. 45  minut, do miękkości.
  2. Po wyjęciu rabarbar odcedzić, a powstały sok w razie potrzeby zredukować na małym ogniu, aby uzyskać gęsty syrop. Rabarbar rozgnieść widelcem na puree. Wystudzić  syrop (syropu nie studzimy w lodówce, bo może się skrystalizować) i  schłodzić mus w  lodówce.
  3. Śmietanę ubić, a następnie wlewać do niej syrop delikatnie mieszając.
  4. W pucharkach lub szklankach układać warstwowo śmietanę i mus, do wyczerpania składników.

* Jeśli nie mamy różowego rabarbaru można dodać kilka truskawek dla koloru.

file1340267457



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...