Rabarbarowy fool

21 czerwca 2012, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Jest to klasyczny brytyjski deser, moim zdaniem idealne połączenie kwaskowatego rabarbaru i słodkiej śmietanki.

Składniki na dwie spore porcje:

  • ok. 150 ml śmietany kremówki (30%)
  • ok. 250 g rabarbaru (najlepiej różowego*)
  • 70 g cukru
  • laska wanilii lub cynamon

Przygotowanie:

  1. W naczyniu żaroodpornym umieścić pokrojony i wymieszany z cukrem i wanilią (lub cynamonem) rabarbar. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 190oC (termoobieg). Piec ok. 45  minut, do miękkości.
  2. Po wyjęciu rabarbar odcedzić, a powstały sok w razie potrzeby zredukować na małym ogniu, aby uzyskać gęsty syrop. Rabarbar rozgnieść widelcem na puree. Wystudzić  syrop (syropu nie studzimy w lodówce, bo może się skrystalizować) i  schłodzić mus w  lodówce.
  3. Śmietanę ubić, a następnie wlewać do niej syrop delikatnie mieszając.
  4. W pucharkach lub szklankach układać warstwowo śmietanę i mus, do wyczerpania składników.

* Jeśli nie mamy różowego rabarbaru można dodać kilka truskawek dla koloru.

file1340267457