Rabarbarowo-jabłkowy placuszek

21 lipca 2012, dodał: M N
Artykuł zewnętrzny

1,5 szkl. maki pszennej

0,5 szkl. mąki żytniej

3/4 szkl. śmietany

3/4 szkl. cukru

3 jajka

2 łyżki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łodygi rabarbaru oczyszczonego z włókien

2 jabłka

Wykonanie:

Rabarbar po oczyszczeniu pokroić w drobną kostkę. Podobnie rozdrobnić jabłka. Jajka zmiksować z cukrem, dodac śmietanę i olej. Miksować do powstania gładkiej masy, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę umieścić w wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie. Na wierzch rozłożyć kawałki rabarbaru i jabłek. Piec ok. 40 minut.

Efekt końcowy prezentuję na poniższym zdjęciu :)