Rabarbarowo-jabłkowy placuszek
Artykuł zewnętrzny
1,5 szkl. maki pszennej
0,5 szkl. mąki żytniej
3/4 szkl. śmietany
3/4 szkl. cukru
3 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łodygi rabarbaru oczyszczonego z włókien
2 jabłka
Wykonanie:
Rabarbar po oczyszczeniu pokroić w drobną kostkę. Podobnie rozdrobnić jabłka. Jajka zmiksować z cukrem, dodac śmietanę i olej. Miksować do powstania gładkiej masy, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę umieścić w wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie. Na wierzch rozłożyć kawałki rabarbaru i jabłek. Piec ok. 40 minut.
Efekt końcowy prezentuję na poniższym zdjęciu :)