Pyzy ziemniaczane

24 kwietnia 2013,
dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Pyzy to popularne danie. Razem z tym przepisem z łatwością i szybkością zrobimy coś tradycyjnego, co nigdy się nie nudzi. Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska Marty Orłowskiej.

pyzt

Składniki:

1, 5 kg ziemniaków

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

sól

Połowę ziemniaków wyszorować i ugotować w mundurkach. Następnie obrać i zmielić. Pozostałe obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Powstały sok odstawić do opadnięcia osadu, a następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski wrzucić ziemniaki ugotowane i starte, skrobię i jajka, przyprawić solą i wyrobić ciasto.  Uformować pyzy (dłonie oprószyć mąką, by ciasto nie lepiło się do palców), gotować w osolonym wrzątku przez 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Można okrasić smalcem lub podawać jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania. Można także dodać jako nadzienie mięso.



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...