Pyzy ziemniaczane

24 kwietnia 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Pyzy to popularne danie. Razem z tym przepisem z łatwością i szybkością zrobimy coś tradycyjnego, co nigdy się nie nudzi. Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska Marty Orłowskiej.

pyzt

Składniki:

1, 5 kg ziemniaków

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

sól

Połowę ziemniaków wyszorować i ugotować w mundurkach. Następnie obrać i zmielić. Pozostałe obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Powstały sok odstawić do opadnięcia osadu, a następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski wrzucić ziemniaki ugotowane i starte, skrobię i jajka, przyprawić solą i wyrobić ciasto.  Uformować pyzy (dłonie oprószyć mąką, by ciasto nie lepiło się do palców), gotować w osolonym wrzątku przez 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Można okrasić smalcem lub podawać jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania. Można także dodać jako nadzienie mięso.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.