Pyzy ziemniaczane

24 kwietnia 2013,
dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Pyzy to popularne danie. Razem z tym przepisem z łatwością i szybkością zrobimy coś tradycyjnego, co nigdy się nie nudzi. Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska Marty Orłowskiej.

pyzt

Składniki:

1, 5 kg ziemniaków

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

sól

Połowę ziemniaków wyszorować i ugotować w mundurkach. Następnie obrać i zmielić. Pozostałe obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Powstały sok odstawić do opadnięcia osadu, a następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski wrzucić ziemniaki ugotowane i starte, skrobię i jajka, przyprawić solą i wyrobić ciasto.  Uformować pyzy (dłonie oprószyć mąką, by ciasto nie lepiło się do palców), gotować w osolonym wrzątku przez 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Można okrasić smalcem lub podawać jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania. Można także dodać jako nadzienie mięso.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...