Pyzy ziemniaczane | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pyzy ziemniaczane

24 kwietnia 2013, dodał: Marta Małecka
Artykuł zewnętrzny

Pyzy to popularne danie. Razem z tym przepisem z łatwością i szybkością zrobimy coś tradycyjnego, co nigdy się nie nudzi. Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska Marty Orłowskiej.

pyzt

Składniki:

1, 5 kg ziemniaków

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

sól

Połowę ziemniaków wyszorować i ugotować w mundurkach. Następnie obrać i zmielić. Pozostałe obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami, a następnie odcisnąć. Powstały sok odstawić do opadnięcia osadu, a następnie odlać płyn, pozostawiając skrobię. Do miski wrzucić ziemniaki ugotowane i starte, skrobię i jajka, przyprawić solą i wyrobić ciasto.  Uformować pyzy (dłonie oprószyć mąką, by ciasto nie lepiło się do palców), gotować w osolonym wrzątku przez 5-8 minut od wypłynięcia na powierzchnie. Można okrasić smalcem lub podawać jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania. Można także dodać jako nadzienie mięso.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...