Pyzy z mięsem

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pyzy z mięsem

Pracochłonne . Wspaniałe . Smaczne . Co tu ukrywać – tuczące jak każde kluchy . Ale to przecież nie powód żeby ich sobie odmawiać

Czas :1 godzina

Składniki :75 dag ziemniaków
4 dag mąki
Sól
1 łyżka oliwy
1 usiekana cebula
½ łyżeczki majeranku
20 dag mielonej wieprzowiny
sól
pieprz mielony
15 dag wytopionego na skwarki boczku

Połowę ziemniaków ugotować i utłuc . Drugą połowę utrzeć na tarce i odcisnąć . Wymieszać oba rodzaje ziemniaków z mąką i osolić . Na oliwie usmażyć cebulę . Dodać majeranek . Włożyć mięso , sól , pieprz . Smażyć . Ciasto ziemniaczane podzielić na 12 części .Uformować okrągłe placki . Na każdy nałożyć farsz . Zwijać w kulkę . Gotować w osolonym wrzątku 20 minut aż wypłyną . Wyjąć łyżką cedzakową . Okrasić .

Doskonale smakują z zasmażaną kiszoną kapustą .

 

nadesłane: Babciagramolka