Pyszne rogaliki z makiem i bakaliami

11 grudnia 2010,
dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Proste, pyszne, bardzo świąteczne rogaliki. Naprawdę warto je zrobić. Najlepsze są tuż po upieczeniu, ale można je trzymać kilka dni w zamykanym pojemniku i zachowają świeżość. POLECAM!

Składniki:

ok. 750 g mąki pszennej
3 łyżki cukru waniliowego Delecta
3 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kostki drożdży świeżych
1 szklanka ciepłego mleka
2 jaja
100 g masła
1 łyżka oleju

400 g masy makowej z puszki
1 żółtko
1 szklanka cukru pudru + wrzątek
kandyzowana skórka pomarańczowa
orzechy włoskie

Przygotowanie:

W misce rozkruszyć drożdże, zalać 1/2 szklanki mleka oraz dodać jedną łyżkę cukru, wymieszać, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
W dużej misce wymieszać mąkę (na początek 500 g), sól, cukier waniliowy Delecta oraz cukier.
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestygnięcia.

Do miski z mąką dodać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, jaja, masło. Mieszać łyżką dosypując mąkę. Wyłożyć ciasto na wysypany mąką blat, wyrabiać podsypując mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na wysypanej mąką blasze/ desce, na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokątny placek grubości 3-4 mm i wykrawać nożem trójkąty równoramienne. Zrobiłam małe rogaliki z kawałków ok. 10x18x18cm. Można robić większe i mniejsze, nie trzeba mierzyć linijką:)
Na każdym rozsmarować łyżeczkę masy makowej, zostawiając margines po bokach. Zawijać zaczynając od podstawy. Wyszło ok. 40 rogalików.

Piekarnik nagrzać na 220 stopni. Rogaliki układać w odstępach ( urosną!) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rogaliki rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem łyżki zimnej wody.
Piec partiami przez 10 – 12 minut do momentu uzyskania ładnego, rumianego koloru.
Gotowe rogaliki posmarować lukrem – wymieszać cukier puder z wrzątkiem – dolewać stopniowo, do uzyskania gęstej konsystencji. Im mniej wody, tym lukier gęstszy i bielszy, dodać łyżeczkę aromatu pomarańczowego Delecta.
Rogaliki posypać obficie skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.