Pyszne kluski śląskie
Artykuł zewnętrzny
składniki:
• ziemniaki 1 kg
• mąka ziemniaczana 1,5 szklanki
• jaja 3 sztuki
• sól
• margaryna 10 dag
• olej 2 łyżki
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy z 2 łyżeczkami soli. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę.
-
Z ciasta formujemy płaski kopiec. -
Odcinamy jedną część. Dajemy mąkę, jaja, margarynę. Zarabiamy ciasto.
-
- Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na długie wałeczki. Formujemy kluseczki.
-
Wstawiamy do gotowania wodę, z odrobiną oliwy i łyżeczką soli. Na gotująca wodę dajemy kluski i gotujemy do zagotowania. -
Gotowe kluseczki przekładmay na talerz. - Podajemy z sosem i surówką