Pyszne kluski śląskie

25 lutego 2014, dodał: nulkaa22
Artykuł zewnętrzny

składniki:

• ziemniaki 1 kg

• mąka ziemniaczana 1,5 szklanki

• jaja 3 sztuki

• sól

• margaryna 10 dag

• olej 2 łyżki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy z 2 łyżeczkami soli. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę na stolnicę.
  2. Kluski śląskie Z ciasta formujemy płaski kopiec.
  3. Kluski śląskie Odcinamy jedną część. Dajemy mąkę, jaja, margarynę. Zarabiamy ciasto.
  4. Kluski śląskie  
  5. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na długie wałeczki. Formujemy kluseczki.
  6. Kluski śląskie Wstawiamy do gotowania wodę, z odrobiną oliwy i łyżeczką soli. Na gotująca wodę dajemy kluski i gotujemy do zagotowania.
  7. Kluski śląskie Gotowe kluseczki przekładmay na talerz.
  8. Podajemy z sosem i surówką

file1393354970