Pyszna sałata obiadowa na oleju rzepakowym

18 marca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałata, którą przygotowałam do obiadu została polana sosem z oleju rzepakowego i ziół do sałatek.

Użyłam:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczkę ziół do sałatek Prymat
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczyptę soli
Aby składniki się lepiej połączyły użyłam shakera, który dostałam do testowania razem z olejem rzepakowym.

Muszę przyznać, że shaker sprawdził się znakomicie. Po umieszczeniu w nim oleju i przypraw wystarczy przez minutę energicznie potrząsać, aby uzyskać dobrze wymieszany sos do sałaty. Produkt porządnie wykonany, trwały i szczelny.

Zainteresowała mnie także akcja „Pokochaj olej rzepakowy”. Zachęcam do odwiedzenia stron poświęconych tej kampanii:
http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/
https://www.facebook.com/olejrzepakowy

                            

 

Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym. Większość z nas używa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład:
  • Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki;
  • Sałatki – dressing do sałatki można przygotować nie tylko na bazie popularnej oliwy z oliwek. Olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest nawet wskazane;
  • Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji.
                                      źródło: http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/olej-rzepakowy-w-kuchni

 

Przesyłkę z olejem i shakerem otrzymałam od portalu
Uroda i Zdrowie

Testowała:

Melania – Uwielbiam kosmetyki i gotowanie :) Chętnie przetestuję produkty kosmetyczne oraz spożywcze :) Zapraszam na moje dwa blogi: http://melatestuje.blogspot.com/ http://melagotujeitestuje.blogspot.com/
Prowadzi bloga: http://melatestuje.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.