Pyszna sałata obiadowa na oleju rzepakowym

Avatar photo
18 marca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałata, którą przygotowałam do obiadu została polana sosem z oleju rzepakowego i ziół do sałatek.

Użyłam:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczkę ziół do sałatek Prymat
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczyptę soli
Aby składniki się lepiej połączyły użyłam shakera, który dostałam do testowania razem z olejem rzepakowym.

Muszę przyznać, że shaker sprawdził się znakomicie. Po umieszczeniu w nim oleju i przypraw wystarczy przez minutę energicznie potrząsać, aby uzyskać dobrze wymieszany sos do sałaty. Produkt porządnie wykonany, trwały i szczelny.

Zainteresowała mnie także akcja „Pokochaj olej rzepakowy”. Zachęcam do odwiedzenia stron poświęconych tej kampanii:
http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/
https://www.facebook.com/olejrzepakowy

                            

 

Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym. Większość z nas używa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład:
  • Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki;
  • Sałatki – dressing do sałatki można przygotować nie tylko na bazie popularnej oliwy z oliwek. Olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw. Jako że wiele witamin lepiej przyswaja się razem z tłuszczami, zastosowanie oleju do sałatki jest nawet wskazane;
  • Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia). Zawarte w nim kwasy omega-3 i 6 są niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji.
                                      źródło: http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/olej-rzepakowy-w-kuchni

 

Przesyłkę z olejem i shakerem otrzymałam od portalu
Uroda i Zdrowie

Testowała:

Melania – Uwielbiam kosmetyki i gotowanie :) Chętnie przetestuję produkty kosmetyczne oraz spożywcze :) Zapraszam na moje dwa blogi: http://melatestuje.blogspot.com/ http://melagotujeitestuje.blogspot.com/
Prowadzi bloga: http://melatestuje.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.