Pyszna Karkóweczka
Potrzebujemy:
1,5 kg karkówki
Czosnek, cebulę
Przyprawę do karkówki Galeo
Sól, pieprz, olej
duży słoik, lub miskę
Karkówkę myjemy potem kroimy w grube plastry. Każdy z plastrów lekko rozbijamy. Do czystego dużego słoika, lub na miskę wyciskamy sok z cytryny oraz przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy czosnek, olej, sól i pieprz, oraz przyprawę do karkówki Galeo. Zakręcam słoik, lub zakrywamy talerzem miskę i przez minutę energicznie mieszamy. Każdy z plastrów smarujemy zaprawą i układamy jeden na drugim. Pomiędzy plastry możemy włożyć plastry cebuli i kawałeczki czosnku. Mięso wkładamy do lodówki,najlepiej na całą noc.
Kiedy już węgiel na grillu bedzie dobrze rozpalony, kładziemy plastry na ruszcie i pieczemy z obu stron na złoty kolor.Karkówka będzie gotowa gdy z jej tłustych części wytopi się tłuszcz. Najlepiej smażyć na aluminiowej tacce, i od czasu do czasu polewać mięso wytopionym tłuszczem.
Podawać z chlebkiem,lub pieczonymi kartofelkami.