Puszyste muffinki z wisienką
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 10 tradycyjnych muffinek:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżki kakao (1 łyżka = 15 ml)
- 160 g ciemnego cukru muscovado
- 150 ml napoju gazowanego typu Coca – Cola lub wody gazowanej
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 łyżka cherry brandy (opcjonalnie, poprawia smak)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, proszek, kakao, cukier.
W drugim mokre – roztrzepane jajka, colę, olej, cherry brandy.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników.
Do foremek na muffinki nałożyć ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 200ºC około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić na kratce. Udekorować dowolnie, u mnie to roztopiona w kąpieli wodnej czekolada (50 g) z 1 łyżką masła/oleju i wisienki koktajlowe.
Smacznego :)