Puszysty delikatny sernik z wiórkami kokosowymi
Wypróbowany, uwielbiany przez wszystkich pyszny, delikatny w smaku sernik. Podczas przygotowania jest dość płynny, ale jest to absolutnie normalne. Sernik rozpływa się w ustach jest prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Czasem zamiast ciasta kładę na spód herbatniki pokruszone z dodatkiem masła.
składniki na ciasto:
paczka masła miękkiego
1/2 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
cukier waniliowy
olejek migdałowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki.
masa serowa:
kg mielonego sera
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 całe jaja
cukier waniliowy
ubita piana z białek (z 4 z ciasta) z cukrem
wiórki kokosowe uprażone na patelni
Wszystkie składniki zmiksować (najpierw jajka z cukrem itp), oprócz piany z białek – można dodać też jedną torebkę budyniu waniliowego. Na wyłożoną pergaminem blaszkę wyłożyć ciasto, wylać masę serową (jest dość rzadka, ale to normalne). Po około 30 minutach pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C na ser wyłożyć pianę z białek z dodatkiem cukru i posypać wiórkami kokosowymi. Piec dalej około 40 minut do 60 minut.