Puree ziemniaczano-cebulowe
Artykuł zewnętrzny
Puree ziemniaczano-cebulowe Babcigramolki
Doskonały dodatek do dań z grilla .Mało skomplikowane i tanie .
Czas : 30 minut
Składniki :4 ziemniaki średnie
1 duża cebula
½ szklanki mleka
2 łyżki masła
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej
Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. W czasie gotowania ziemniaków obrać cebulę , bardzo drobno pokroić , zeszklić na 1 łyżce masła nie dopuszczając do zarumienienia. Gdy cebula jest już szklista zalać ją mlekiem , dodać szczyptę gałki muszkatołowej i dusić aż mleko odparuje. Miękkie ziemniaki odcedzić i zmiksować razem z cebulą dodając jeszcze jedną łyżkę masła.
nadesłane: Babciagramolka