Puree ziemniaczano-dyniowe zasmażane z jajkiem
Delikatne- jesienne puree . Dynia wbrew obiegowej opinii nie musi być jadana na słodko.
Czas : 40 minut
Składniki :
- 4 średnie ziemniaki
- kawałek obranej i wypestkowanej dyni ( w proporcji 2:1 w stosunku do ziemniaków – dyni mniej )
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 jajko
- sól
- biały pieprz mielony
- 1/2 szklanki pokrojonej w paseczki zielonej części pora
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka płynnego miodu
Obrane i pokrojone ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Po 15 minutach dołożyć pokrojoną w kostkę dynię i ugotować wszystko do miękkości. Odcedzić. Dodać masło i śmietankę . Utłuc na puree . Wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać por , polać miodem i smażyć mieszając by miód się karmelizował na porze .
Do puree ziemniaczanego dodać dobrze roztrzepane jajko , dobrze wymieszać i przełożyć na druga ( suchą patelnię ). Smażyć mieszając aż jajko się zetnie a masa zacznie przypominać dobrze usmażoną jajecznicę.
Podawać obłożone karmelizowanym porem jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych mięs .
Można przygotować puree wcześniej i przed podaniem zmieszać z jajkiem i zasmażyć .
Karmelizowany por też można zrobić wcześniej i przed podaniem podgrzać.