Puree ziemniaczane zapiekane w kapeluszach pieczarek

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Puree ziemniaczane zapiekane w kapeluszach pieczarek


Smaczny dodatek do II dań . Mnie osobiście pasuje do sznycli z kurczaka , lub innych dań ze smażonego lub pieczonego kurczaka .

Czas : 45 minut

Składniki :

6 niedużych ziemniaków
1 łyżka masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
sól
6 dużych pieczarek
2 łyżki oleju

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić .Utłuc dodając do nich masło i śmietankę .
W tym czasie kiedy ziemniaki się gotują usmażyć na rumiano kapelusze pieczarek ( nóżki wykręcić i drobno pokroić ). Zdjąć kapelusze z patelni , a na pozostałym na niej oleju usmażyć na rumiano pokrojone nóżki pieczarek .Odsączyć je z tłuszczu( tłuszcz z patelni przelać do naczynia do zapiekania ) , dodać do puree ziemniaczanego i wymieszać.
Kapelusze pieczarek napełnić puree ziemniaczanym. W naczyniu do zapiekania w którym jest już olej ze smażenia pieczarek ułożyć kapelusze pieczarek z puree ziemniaczanym. Rozgrzać piekarnik i zapiekać pieczarki 10 minut.

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz