Puree ziemniaczane zapiekane w kapeluszach pieczarek
Puree ziemniaczane zapiekane w kapeluszach pieczarek
Smaczny dodatek do II dań . Mnie osobiście pasuje do sznycli z kurczaka , lub innych dań ze smażonego lub pieczonego kurczaka .
Czas : 45 minut
Składniki :
6 niedużych ziemniaków
1 łyżka masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
sól
6 dużych pieczarek
2 łyżki oleju
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić .Utłuc dodając do nich masło i śmietankę .
W tym czasie kiedy ziemniaki się gotują usmażyć na rumiano kapelusze pieczarek ( nóżki wykręcić i drobno pokroić ). Zdjąć kapelusze z patelni , a na pozostałym na niej oleju usmażyć na rumiano pokrojone nóżki pieczarek .Odsączyć je z tłuszczu( tłuszcz z patelni przelać do naczynia do zapiekania ) , dodać do puree ziemniaczanego i wymieszać.
Kapelusze pieczarek napełnić puree ziemniaczanym. W naczyniu do zapiekania w którym jest już olej ze smażenia pieczarek ułożyć kapelusze pieczarek z puree ziemniaczanym. Rozgrzać piekarnik i zapiekać pieczarki 10 minut.
nadesłane: Babciagramolka