Ciasto dyniowe czyli oryginalny przepis na Pumpkin Pie
Składniki:
Spód:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki cukru pudru
• 80 g masła
• 40 g margaryny
• 25 g masła orzechowego
• 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
• 400 g purée z dyni *
• 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
• 3 średnie jajka
• 125 g sera Philadelphia (lub mascarpone z małą szczyptą soli)
• 240 g dżemu pomarańczowego
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 1 łyżeczka mieszanki przypraw (po szczypcie: kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków) lub 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
• 2/3 łyżeczki cynamonu
• 4 – 5 łyżek likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
Do podania:
• bita śmietana
• sos toffee
• skórka z pomarańczy
Potrzebna będzie tortownica o średnicy 26 cm.
* purée z dyni można zrobić np. dzień wcześniej i trzymać w lodówce. 1 kg dyni pokroić na 3 – 4 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Wybrać miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Ostudzić i odmierzyć 400 g dyni (pełna puszka po mleku skondensowanym słodzonym).
Przygotowanie:
- Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, pokrojone masło i margarynę oraz masło orzechowe. Miksować mikserem przez około 1 minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować, aż ciasto połączy się w jeden kawałek lub kilka mniejszych. Ciasto połączyć w jednolitą gładką kulę i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
- Nadzienie: Słodzone mleko skondensowane przelać do miski, dodać jajka i zmiksować na gładką masę, nie ubijać. Do drugiej miski włożyć serek Philadelphia, skórkę startą z 1 pomarańczy oraz 1/4 szklanki masy z mleka skondensowanego i jajek, wszystko zmiksować do połączenia się składników. Do pozostałej masy z mleka i jajek dodać purée z dyni oraz przyprawy i cynamon. Zmiksować do połączenia się składników.
- Formę posmarować masłem, następnie dno oraz boki (na wysokość 5 cm) wylepić ciastem. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C.
- Do wylepionej ciastem formy delikatnie wlać dyniową masę, na wierzch, za pomocą małej łyżeczki wyłożyć masę z serka. Wystające ponad nadzienie brzegi ciasta osłonić cienkimi paskami folii aluminiowej i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową osłaniającą ciasto.
- Do rondelka włożyć dżem pomarańczowy, dodać likier lub sok pomarańczowy, zagotować, rozprowadzić po wierzchu ciasta. Przed pokrojeniem ciasto dokładnie ostudzić (przez około 2 godziny). Przechowywać w lodówce, można upiec dzień wcześniej.
- Pokroić na porcje, udekorować bitą śmietaną, sosem toffee i skórką z pomarańczy.