Pulpety z kapustą
Artykuł zewnętrzny
1/2 kg mięsa miękkiego
1/4 główki kapusty młodej
1 czerstwa bułeczka
cebula 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
1 jajko
przyprawy:
vegeta
pieprz
koperek
4 pomidory bez skórki
tarta bułka
olej
śmietana
mąka
keczup 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
Zemleć mięso, cebulę, ząbek czosnku i kapustę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Dodać jajko, przyprawy oraz łyżkę keczupu i łyżkę musztardy. Dokładnie wyrobić masę i zrobić pulpety. Obtoczyć w tartej bułce i obsmarzyć na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody, 1 kostkę rosołową, podsmażoną cebulę i pomidory bez skórki. Gotować na wolnym ogniu około 1/2 godziny. Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką i dużą ilością pokrojonego drobno kopru. Podawać z ziemniakami i surówką.