Pulpety na gorąco duszone w kapuście
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
głowka kapusty
30dag.cienkiej kiełbasy
25dag pieczarek
1 cebula
listek laurowy
łyżka smalcu
na pulpety:
50dag.mięsa mielonego
1/2 cebuli
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
mąka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, dodać do kapusty. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na smalcu z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Posolić. Dodać liść laurowy i gotować. Do mięsa mielonego dodać tartą bułkę i drobno pokrojoną cebulę . Doprawić do smaku. Z masy mięsnej formować pulpety obtaczać w mące i układać na kapuście. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok 10 min i odwrócić. Dusić następne 10min. Na koniec wymieszać i doprawić do smaku.