Pulpeciki z papryką i makaronem
Składniki:
40 dag mielonego mięsa
2 jajka
10 dag cebuli pokrojonej w kostkę
2 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz, papryka
2 papryki
1 litr wywaru z kostki bulionowej
20 dag. makaronu
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej pietruszki
Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, połową cebuli, bułką tartą, 4 łyżkami wody i przyprawami. Uformować małe pulpeciki. We wrzącym wywarze ugotować pulpeciki. Makaron gotować przez ok. 12 minut. Przepłukać zimną wodą. Czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni zeszklić czosnek i resztę cebuli. Dodać mąkę, wywar z pulpecików, przecier pomidorowy i gotować 5 minut. Paprykę pokroić w paski. Dodać do sosu i zagotować. Dodać makaron i pulpeciki. Doprawić do smaku. Gotować ok. 10 minut.