Pulpeciki z papryką i makaronem

4 kwietnia 2013, dodał: szynszyla
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

40 dag mielonego mięsa

2 jajka

10 dag cebuli pokrojonej w kostkę

2 łyżki bułki tartej

Sól, pieprz, papryka

2 papryki

1 litr wywaru z kostki bulionowej

20 dag. makaronu

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki posiekanej pietruszki

Wykonanie:

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, połową cebuli, bułką tartą, 4 łyżkami wody i przyprawami. Uformować małe pulpeciki. We wrzącym wywarze ugotować pulpeciki. Makaron gotować przez ok. 12 minut. Przepłukać zimną wodą. Czosnek drobno posiekać.  Na rozgrzanej patelni zeszklić czosnek i resztę cebuli. Dodać mąkę, wywar z pulpecików, przecier pomidorowy i gotować 5 minut. Paprykę pokroić w paski. Dodać do sosu i zagotować. Dodać makaron i pulpeciki. Doprawić do smaku. Gotować ok. 10 minut.

file1364732852