Pulpeciki z makaronem
składniki na 4 porcje:
– 500g mielonej wieprzowiny
– 250g makaronu penne
– 1 jajko
– 1 mała cebulka
– ok. 3 łyżki mąki
– sól i pieprz
Zalewa:
– ok. 4 szklanki wody
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– mały koncentrat pomidorowy
– 3 łyżki masła
– 2 łyżki sosu sojowego
W misce mieszamy łyżką mięso mielone z jajkiem, drobno posiekaną cebulką, łyżką mąki, solą i pieprzem. Z tak uzyskanej masy lepimy małe pulpeciki, które następnie obtaczamy w mące.
W głębokiej patelni przygotowujemy zalewę ze wszystkich składników. Gdy masło się rozpuści, wkładamy pulpeciki i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut. Następnie wrzucamy suchy makaron i gotujemy, aż będzie miękki – często mieszając. Gdyby sos się zbytnio zredukował, a makaron nie był jeszcze wystarczająco miękki, można dolać troszkę ciepłej wody.
Smacznego!