Pulpeciki ryżowe z sosem

16 lipca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

400 g mielonego mięsa drobiowego

2 marchewki

1 cebula

100 g ryżu naturalnego Kupiec

Składniki na sos:

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

pół szklanki śmietanki 12 %

szczypta soli

Wykonanie:

Sos – na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę, wymieszać, smażyć aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Następnie mieszając wlać śmietankę, przyprawić solą. Gotować chwilę na małym ogniu. Przecedzić, usuwając ewentualne grudki.

Pulpeciki – ryż gotować w wodzie ok. 10 min. Dobrze odcedzić. Marchew zetrzeć na grubej tarce , cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa z mięsem mielonym i ryżem, przyprawić solą. Formować okrągłe pulpeciki, lekko przyrumienić je z obu stron na masełku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać przygotowanym wcześniej sosem i dusić ok. 30 -40 min:)

Smacznego:)

file1310853016



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...