Pulpeciki ryżowe z sosem
Składniki:
400 g mielonego mięsa drobiowego
2 marchewki
1 cebula
100 g ryżu naturalnego Kupiec
Składniki na sos:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
pół szklanki śmietanki 12 %
szczypta soli
Wykonanie:
Sos – na patelni rozgrzać masło, wsypać mąkę, wymieszać, smażyć aż mąka nabierze jasnozłotego koloru. Następnie mieszając wlać śmietankę, przyprawić solą. Gotować chwilę na małym ogniu. Przecedzić, usuwając ewentualne grudki.
Pulpeciki – ryż gotować w wodzie ok. 10 min. Dobrze odcedzić. Marchew zetrzeć na grubej tarce , cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa z mięsem mielonym i ryżem, przyprawić solą. Formować okrągłe pulpeciki, lekko przyrumienić je z obu stron na masełku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać przygotowanym wcześniej sosem i dusić ok. 30 -40 min:)
Smacznego:)