Pudding ze skyrem i nasionami chia. Słodko i bez wyrzutów sumienia
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego na kolację, ale jednocześnie nie chcesz rezygnować ze zdrowego stylu życia, pudding ze skyrem i owocami to idealne rozwiązanie. Jest lekki, pełen białka i smakuje jak deser, a przy tym nie wymaga spędzania długich godzin w kuchni. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, a efekt? Wszyscy będą zajadać się nim ze smakiem a Ty nie będziesz miała wyrzutów sumienia!
Skyr to islandzki jogurt, który jest naturalnie bogaty w białko i praktycznie pozbawiony tłuszczu. Dzięki temu sprawia, że jesteśmy syci na długo, a jednocześnie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Skyr zawiera korzystne bakterie, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Dodatek owoców nie tylko urozmaica smak, ale także wzbogaca pudding o witaminy, minerały i antyoksydanty. W zależności od wyboru owoców możesz dostarczyć sobie dużą dawkę witaminy C, błonnika i cennych przeciwutleniaczy. Nie musisz być mistrzem kuchni, by stworzyć ten pyszny pudding. Wystarczą proste składniki i kilka minut pracy – idealne rozwiązanie dla zabieganych osób ( czyli pewnie dla większości z nas).
Składniki na lekki pudding ze skyrem:
1 opakowanie skyru naturalnego (150-200 g)
2 łyżki nasion chia
Pół szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Ulubione owoce (np. borówki, maliny, banan, truskawki)
Garść orzechów lub migdałów dla chrupkości
Jak zrobić? Skyr wymieszaj z mlekiem, aby uzyskać nieco lżejszą konsystencję. Dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj – one sprawią, że pudding zgęstnieje. Jeśli lubisz bardziej słodkie smaki, dodaj odrobinę miodu lub syropu klonowego. Odstaw na kilka minut, aby nasiona chia zaczęły pęcznieć. Na wierzch dodaj pokrojone owoce i posyp całość orzechami lub migdałami. I gotowe! Pudding możesz zjeść od razu lub schować do lodówki na później – wtedy zgęstnieje jeszcze bardziej i będzie miał kremową konsystencję.
Skyr z owocowym puree
Składniki:
200 g skyru
1 dojrzały banan
1 szklanka owoców (np. mango, kiwi)
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina cynamonu
Jak zrobić? Owoce (np. mango i kiwi) zmiksuj na gładkie puree. Banana pokrój w plasterki i dodaj do skyru. Wymieszaj skyr z bananem, a następnie dodaj puree z owoców. Skrop sokiem z cytryny i, jeśli lubisz, posyp cynamonem. Podawaj schłodzone.
Skyr z owocami i granolą
Składniki:
200 g skyru
1 szklanka ulubionych owoców (np. jagód, kiwi, brzoskwiń)
1/2 szklanki granoli
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Jak zrobić?Umyj i pokrój owoce w kostkę. W szklance lub miseczce układaj warstwami skyr, owoce i granolę. Na koniec polej syropem klonowym lub miodem. Podawaj od razu dla chrupkości granoli.
Deser warstwowy ze skyrem i owocami
Składniki:
200 g skyru
1 szklanka owoców (np. truskawek, malin, borówek)
2 łyżki dżemu owocowego
1 łyżka wiórków kokosowych
Jak zrobić? Owoce umyj i pokrój na mniejsze kawałki, jeśli to konieczne. W szklance układaj warstwy: najpierw skyr, potem dżem, następnie owoce. Powtarzaj warstwy, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu posyp wiórkami kokosowymi. Podawaj schłodzone. Dodaj do skyru łyżeczkę kakao i kilka kropli ekstraktu waniliowego, otrzymasz czekoladowy smak. To idealny sposób na zakończenie dnia na słodko – smacznie, lekko i zdrowo!