Pudding z mango
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 szklanki kleistego ryżu tajskiego
1 i 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki
szczypta soli
2 łyżki słodziku
2 duże dojrzałe mango obrane i pokrojone na cząstki
Przygotowanie:
Tajski ryż, zalać zimną wodą, odstawić na godzinę, a następnie osączyć. Przełożyć do garnka, wlać mleko, dodać sól, słodzik oraz 1 i 1/4 szklanki wody. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień. Gotować bez przykrycia około 8-10 min., aż ryż wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 min. Przełożyć ryż do miseczki, gotować na parze przez 15-20 min., aż ryż będzie miękki. Gotowy ryż przełożyć do porcjowych miseczek. Ostudzić do temperatury pokojowej, podawać z mango.