Ptysie z twarożkiem owocowym

30 listopada 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

ciasto ptysiowe robi się szybko i łatwo więc ptysie z różnym nadzieniem goszczą u nas dość często

składniki:

  • CIASTO PTYSIOWE:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 50g masła albo margaryny
  • 1 szkl. wody
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • WYPEŁNIENIE:
  • 0,5 kg twarogu białego, mielonego
  • 1 op. cukru waniliowego 16 g Delecta
  • 2 duże gruszki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 4-6 łyżek cukru
  • LUKIER:
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
  • sposób przygotowania:

    CIASTO:Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać – najlepiej drewnianą łyżką – aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy i wyciskać porcje ciasta wielkości małych jabłek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej ok.15 min. Po upieczeniu wyjąć i przekroić poziomo na pół ostrym, najlepiej ząbkowanym nożem, odstawić do ostygnięcia.

    WYPEŁNIENIE: Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier, zagotować i poddusić 2 min. a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy zacznie tężeć dodać do roztartego z  cukrem waniliowym sera, dokładnie wymieszać i ew. dosłodzić do smaku Masą wypełniać czubato dolną część ptysiów, przykryć czapeczkami. Utrzeć lukier z soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru, posmarować wierzch ptysiów. Podawać schłodzone.

    file1291106105