Ptysie

13 marca 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 300 ml wody
100 g masła
200 g mąki
3 jajka

Rozpuścić masło, wlać wodę, gotować na małym ogniu. Wsypać mąkę, ucierać na gładką masę. Lekko ostudzić, po kolei wbijać jajka, ucierać (może być mikserem). Masa powinna być błyszcząca. Łyżką lub szprycą nakładać małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w temp. 200 st. C. Studzić w otwartym piekarniku

Masa budyniowa

1 budyń waniliowy
2 szkl mleka
4 łyżki cukry
½ masła

Ugotować budyń według przepisu. Jak wystygnie ukręcić z masłem.

Ptysfile1268467259ie przekroić na połowę i nadziać masą budyniową. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.