Ptysie

31 stycznia 2010,
dodał: kariana844
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: pół szkalnki wody zagotuj z 1/2 kostką masła, aż się rozpusci. Dodaj szkalnkę mąki , szczyptę soli, cukier waniliowy,  mieszaj na malutkim ogniu. Zdejmij z palnika ostudz, pomału dodawaj po jednym jajku(4 jajka). Dokładnie mieszaj. Układaj małe kupki lub wyciśnij ciasto na blachę, piec w piekarniku 30 minut w 200 stopniach. Masa budyniowa: przygotuj budyń waniliowy lub śmietankowy z mlekiem, jak na opakowaniu tylko trochę mniej mleka. W misce rozetrzyj 2 żółtka z 150 gram masła , pomału dodawaj ostudzony budyń, mieszaj.  Gotowy krem nałożyć na dolne części ciasta i przykryć górną częścią ciasta. Można posypać cukrem pudrem.

file1264956947



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...