Ptysie

25 listopada 2009,
dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 1 szklanka wody
  • 80g tłuszczu
  • 160g mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • bita śmietana
  • Wodę z tłuszczem i solą zagotować, dodać mąkę – zaparzyć. Odstawić z ognia do przestudzenia. Ciągle mieszając dodawać po jednym jajku. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Szprycą formować wprost na blachę – bez tłuszczu – małe kleksiki, wężyki – robiąc duże odstępy między nimi. Piec w temperaturze 120 – 160 około 15 minut. Można również ciasto wyciskać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć tak jak pączki. Upieczone ptysie odstawiamy do przestudzenia i zimne napełniamy bitą śmietaną.



    FORUM - bieżące dyskusje

    jaką wodę pić?
    Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
    Ogólnie o zdrowiu
    Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
    Problem z włosami
    No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
    Na Jesienne smutki jakie zapachy?
    O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

    Preferencje plików cookies

    Inne

    Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

    Niezbędne

    Niezbędne
    Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

    Reklamowe

    Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

    Analityczne

    Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

    Funkcjonalne

    Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

    Wydajnościowe

    Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.