Ptyś z czekoladą i bakaliami
Wszystkim wielbicielom ptysiów i czekolady polecam wypróbowanie tego przepisu. Deser jest przepyszny. Zapewniam, że każdemu będzie smakował.
Składniki
Na ciasto:
– 10 dkg mąki pszennej
– łyżka mąki ziemniaczanej
– półtorej łyżki masła
– 3 jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
Krem-składniki:
– 2 torebki Śnieżki
– 2 gorzkie czekolady
– 5 łyżeczek żelatyny
– 2 łyżki kakao
– 20 dkg bakalii (rodzynek, suszonych śliwek, orzechów, moreli)
– płatki migdałowe
Wykonanie:
Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło, zagotować. Zdjąć z ognia. Energicznie mieszając wsypać obie mąki. Ponownie postawić garnek na małym ogniu i jeszcze przez chwilę mieszać, aż ciasto zgęstnieje i będzie odstawać od ścian garnka. Jajka wybijać kolejno do ciasta i energicznie mieszać. Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Włożyć ciasto do prostokątnej blaszki o wysokich brzegach. Piec około godziny w temp. 250 st.C.
Przygotowanie kremu :
Bakalie pokroić. Jedną czekoladę rozpuścić, drugą pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przygotować Śnieżkę według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszać z ostudzoną żelatyną i podzielić na dwie części. Jedną delikatnie wymieszać z bakaliami, szybko wyłożyć na ostudzone ciasto. Drugą wymieszać z ostudzoną płynną czekoladą i rozkruszoną, po czym wyłożyć masę na bakaliową. Posypać kakao, a wierzch udekorować płataki migdałowymi. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Pycha!!!