Ptyś z czekoladą i bakaliami

7 listopada 2011,
dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Wszystkim wielbicielom ptysiów i czekolady polecam wypróbowanie tego przepisu. Deser jest przepyszny. Zapewniam, że każdemu będzie smakował.

Składniki

Na ciasto:

10 dkg mąki pszennej

– łyżka mąki ziemniaczanej

– półtorej łyżki masła

– 3 jajka

– łyżeczka proszku do pieczenia

Krem-składniki:

– 2 torebki Śnieżki                                  

– 2 gorzkie czekolady

– 5 łyżeczek żelatyny

– 2 łyżki kakao

– 20 dkg bakalii (rodzynek, suszonych śliwek, orzechów, moreli)

– płatki migdałowe

Wykonanie:

Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło, zagotować. Zdjąć z ognia. Energicznie mieszając wsypać obie mąki. Ponownie postawić garnek na małym ogniu i jeszcze przez chwilę mieszać, aż ciasto zgęstnieje i będzie odstawać od ścian garnka. Jajka wybijać kolejno do ciasta i energicznie mieszać. Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Włożyć ciasto do prostokątnej blaszki o wysokich brzegach. Piec około godziny w temp. 250 st.C.

Przygotowanie kremu :

Bakalie pokroić. Jedną czekoladę rozpuścić, drugą pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przygotować Śnieżkę według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszać z ostudzoną żelatyną i podzielić na dwie części. Jedną delikatnie wymieszać z bakaliami, szybko wyłożyć na ostudzone ciasto. Drugą wymieszać z ostudzoną płynną czekoladą i rozkruszoną, po czym wyłożyć masę na bakaliową. Posypać kakao, a wierzch udekorować płataki migdałowymi. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Pycha!!!



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.