Ptyś z czekoladą i bakaliami

7 listopada 2011, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Wszystkim wielbicielom ptysiów i czekolady polecam wypróbowanie tego przepisu. Deser jest przepyszny. Zapewniam, że każdemu będzie smakował.

Składniki

Na ciasto:

10 dkg mąki pszennej

– łyżka mąki ziemniaczanej

– półtorej łyżki masła

– 3 jajka

– łyżeczka proszku do pieczenia

Krem-składniki:

– 2 torebki Śnieżki                                  

– 2 gorzkie czekolady

– 5 łyżeczek żelatyny

– 2 łyżki kakao

– 20 dkg bakalii (rodzynek, suszonych śliwek, orzechów, moreli)

– płatki migdałowe

Wykonanie:

Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło, zagotować. Zdjąć z ognia. Energicznie mieszając wsypać obie mąki. Ponownie postawić garnek na małym ogniu i jeszcze przez chwilę mieszać, aż ciasto zgęstnieje i będzie odstawać od ścian garnka. Jajka wybijać kolejno do ciasta i energicznie mieszać. Na końcu wsypać proszek do pieczenia. Włożyć ciasto do prostokątnej blaszki o wysokich brzegach. Piec około godziny w temp. 250 st.C.

Przygotowanie kremu :

Bakalie pokroić. Jedną czekoladę rozpuścić, drugą pokruszyć. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przygotować Śnieżkę według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszać z ostudzoną żelatyną i podzielić na dwie części. Jedną delikatnie wymieszać z bakaliami, szybko wyłożyć na ostudzone ciasto. Drugą wymieszać z ostudzoną płynną czekoladą i rozkruszoną, po czym wyłożyć masę na bakaliową. Posypać kakao, a wierzch udekorować płataki migdałowymi. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.

Pycha!!!