Ptasia bomba
Składniki:
- 40 dag gładkiego twarożku waniliowego
- 1 paczka ptasiego mleczka
- 1 galaretka pomarańczowa Delecta
- 2 rolady biszkoptowe z nadzieniem karmelowym (lub innym)
- 250 ml śmietany kremówki – 36%
- szklanki cukru pudru
- 3 czubate łyżki żelatyny
Rolady kroimy w równe plastry o szerokości ok. 1 cm. Duży durszlak lub głęboką miskę wykładamy folia aluminiową. Plastry rolady układamy ciasno na dnie durszlaka oraz na jego bokach, tak, aby całe wnętrze było wyłożone roladą
Twarożek waniliowy wyłożyć do miski, dodać do niego 5 kostek ptasiego mleczka pokrojonego na małe kawałki (najlepiej bez czekolady).
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku Schłodzoną śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem a następnie dodać do niej przygotowaną żelatynę oraz twarożek i wszystko razem wymieszać. Masę wstawić do lodówki i poczekać aż się nieco schłodzi. Następnie przelać ją do durszlaka z plastrami rolady i ponownie wsadzić do lodówki – do czasu aż masa całkiem stężeje.
Na stężałą masę poukładać ciasno kostki ptasiego mleczka.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku a następnie schłodzić ją do czasu, aż zacznie tężeć a wówczas zalać nią poukładane w durszlaku ptasie mleczko Gdy galaretka lekko zastygnie, należy ją przykryć pozostałymi plastrami rolady. Tak przygotowaną Ptasią Bombę wstawić do lodówki na min. 5 godzin
Po tym czasie wyjąć ją z lodówki, obrócić durszlak „do góry nogami” i wyłożyć ciasto na talerz Ostrożnie zdjąć folie aluminiową Na stół podać w całości i kroić na kawałki jak tort.