Pstrąg z orzechowym nadzieniem
Artykuł zewnętrzny
- 4 pstrągi dość duże
- cytryna
- 4 gałązki natki pietruszki
marynata: 4 łyżki oliwy, sok z 2 cytryn, roztarty ząbek czosnku, pieprz i sól
farsz: 10 dag orzechów włoskich, cebula, strąg czerwonej papryki, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanej natki, pieprz i sól
Ryby sprawić, zostawiając głowy bez oczu i ogony. W płytkim naczyniu wymieszać składniki marynaty, obtoczyć w niej ryby, przykryć na 4 godziny. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę drobno posiekać, usmażyć na złoty kolor dodać paprykę i posiekane orzechy, mieszając smażyc około 5 minut. Dodać natkę, doprawić do smaku. Zamarynowane rybki wypełnić farszem, pospinać wykałaczkami, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec około 30 do 40 minut od czasu do czasu skrapiać marynatą. Podawać gorącą.