Pstrąg w marynacie śliwkowej

1 listopada 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ryby u mnie nabierają różnych smaków.

Czas: 30 minut + 1 godzina w marynacie

Składniki:

2 kawałki  fileta z pstrąga

1,5 łyżeczki powideł  śliwkowych

1,5  śliwki dużej (renkloda lub podobna)

sos sojowy

1/6 szklanki wody

miód

pasta z papryczek chili

olej

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

Pokroić bardzo drobno wypestkowane 1/2 śliwki, zalać wodą i dusić aż będzie miękka,  a jeszcze się nie rozpadnie. Dodać  powidła śliwkowe i 1/2 łyżeczki  miodu, pastę z chili  i sos sojowy do smaku. Dusić aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawami do smaku – trudno określić dokładnie ilości bo zależy to od indywidualnego smaku. Odłożyć 2 łyżeczki sosu.

Do reszty  sosu dodać 2 łyżki oleju i posmarować pastą filety z pstrąga. Zostawić w lodówce na godzinę. Osuszyć filety papierowymi ręcznikami kuchennymi, oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć na gorącym tłuszczu filety na rumiano.

Śliwkę przeciąć na pół, usunąć pestkę, posmarować przecięcie odrobiną sosu śliwkowego, położyć na patelni obok ryby w ostatniej fazie smażenia przecięciem do dołu. Po chwili obrócić i chwilę smażyć.

Podawać rybę obłożoną usmażoną śliwką z odrobiną sosu.

file1288602331



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.