Pstrąg nadziewany natką pietruszki

13 września 2012,
dodał: Magda111
Artykuł zewnętrzny
  • składniki na 4 porcje
4  pstrągi

sok z połowy cytryny

2 pęczki natki pietruszki

2 ząbki czosnku

tymianek, estragon

sól i pieprz

125 g masła

3 łyżki oliwy z oliwek

1 kg ziemniaków

  • przepis
Do  naczynia  nalewamy oliwę  z oliwek  , dodajemy  przeciśnięty przez  praskę czosnek,  sok  z  cytryny i  przyprawy ( sól , pieprz,  estragon i  tymianek).

Wypatroszoną rybę , myjemy a następnie  nasączamy ją z każdej  strony w  przygotowanej marynacie.  Do środka pstrąga  wkładamy masło i dużą  ilość posiekanej natki  pietruszki . Rybę zawijamy w folię  aluminiową i  układamy w rozgrzanym  piekarniku . Pieczemy w zależności od wielkości  ryby od 15 do 20 minut.

Ziemniaki  kroimy na  kawałki i obgotowujemy je 5 minut w  wodzie, a  następnie odcedzamy , przyprawiamy tymiankiem , rozmarynem  solą i  pieprzem  i  pieczemy  razem  z rybą ok 20 minut. Danie można  podawać z  różnego rodzaju  surówkami.

file1347521612



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....