Pstrąg nadziewany natką pietruszki
Artykuł zewnętrzny
- składniki na 4 porcje
4 pstrągi
sok z połowy cytryny
2 pęczki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
tymianek, estragon
sól i pieprz
125 g masła
3 łyżki oliwy z oliwek
1 kg ziemniaków
- przepis
Do naczynia nalewamy oliwę z oliwek , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i przyprawy ( sól , pieprz, estragon i tymianek).
Wypatroszoną rybę , myjemy a następnie nasączamy ją z każdej strony w przygotowanej marynacie. Do środka pstrąga wkładamy masło i dużą ilość posiekanej natki pietruszki . Rybę zawijamy w folię aluminiową i układamy w rozgrzanym piekarniku . Pieczemy w zależności od wielkości ryby od 15 do 20 minut.
Ziemniaki kroimy na kawałki i obgotowujemy je 5 minut w wodzie, a następnie odcedzamy , przyprawiamy tymiankiem , rozmarynem solą i pieprzem i pieczemy razem z rybą ok 20 minut. Danie można podawać z różnego rodzaju surówkami.