Przysmaki kuchni myśliwskiej Henryk Dębski

26 stycznia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nowa edycja klasycznej książki Henryka Dębskiego, której pierwsze wydanie ukazało się w 1989 roku. Jest to druga polska książka kucharska o potrawach z dziczyzny. Pierwsza – „Kuchnia myśliwska, czyli na łowach” autorstwa Jana Szyttlera – wydana została w Wilnie w roku 1845. „Przysmaki kuchni myśliwskiej” to podsumowanie dorobku polskiej myśliwskiej sztuki kulinarnej z uwzględnieniem tradycji innych narodów.

przysmaki kuchni mysliwskiej

Książka zawiera ponad 800 przepisów. Dzięki ich różnorodności umożliwia przygotowanie potraw zarówno bardzo wykwintnych, jak i zupełnie prostych. Autor zebrał i opracował nie tylko przepisy na potrawy z popularnych gatunków dziczyzny, ale także ze zwierząt chronionych. Nie mogło zabraknąć ich w tak kompleksowym opracowaniu, stanowią bowiem część polskiego i światowego dziedzictwa kulinarnego.

OD AUTORA

Wstęp do wydania pierwszego z 1989 roku
Przysmaki kuchni myśliwskiej to druga polska książka kucharska o potrawach z dziczyzny. Pierwsza, Kuchnia myśliwska, wydana została w Wilnie w roku 1845 przez Jana Szyttlera, autora znakomitych książek kucharskich. Pomimo swej niewielkiej objętości stanowi ona bezcenny zbiór wiadomości o myśliwskiej sztuce kulinarnej. Od tego czasu po dzień dzisiejszy nikt w naszym kraju nie zadał sobie trudu napisania książki kucharskiej na ten temat, nie licząc skromnej broszury o sposobach przyrządzania zwierzyny i dzikiego ptactwa, wydanej nakładem Towarzystwa Wydawniczego Bluszcz, lub też nielicznych przepisów w książkach kucharskich czy w Kalendarzach myśliwskich. Książka, którą oddaję w Wasze ręce, Drodzy Czytelnicy, jest podsumowaniem dorobku myśliwskiej polskiej sztuki kulinarnej z uwzględnieniem bardzo atrakcyjnych przepisów kulinarnych innych narodów. Dzięki różnorodności przepisów umożliwia przygotowanie potraw zarówno bardzo wykwintnych, jak i zupełnie prostych. Może budzić wątpliwość, czy umieszczenie w książce potraw ze zwierząt chronionych jest uzasadnione. Moim zdaniem jednak potrawy z tych zwierząt nie powinny ulec zapomnieniu.
Henryk Dębski

 

Wydawnictwo Dragon