Przyprawy, które korzystnie wpływają na Twoje zdrowie

Avatar photo
6 lipca 2022,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Tylko niewielka szczypta może zdziałać cuda. Przyprawy to nie lekarstwo, ale korzystnie oddziałują na organizm człowieka – pobudzają trawienie, dodają mu energii i wpływają na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne. Dzięki nim możesz wpływać na to, jak się czujesz. Przekonaj się, że warto ich używać.

przyprawy

Odpowiedzialny producent przypraw zwraca uwagę na lecznicze właściwości produktów i podaje taką informację na opakowaniu. To nie jest tajemna, ale użyteczna wiedza, która pomoże Ci sięgać po takie dodatki dań, które posłużą Ci w konkretnym celu. Warto mieć świadomość tego, że cynamon ma właściwości bakteriobójcze, wspiera procesy trawienne, a przy tym wyśmienicie smakuje.

Przyprawy jako lecznicza moc natury

Tworzą wspaniałe bukiety smakowo-zapachowe potraw, ale również hamują niekorzystne zmiany, jakie zachodzące w procesie ich przyrządzania i spożywania. Większość przypraw jest wykorzystywana w ziołolecznictwie ze względu na zawartość cennych olejków eterycznych, garbników, witamin czy soli mineralnych. Bakteriobójczo działają goździki, anyż, mięta, kminek, bazylia, tymianek i koperek. Niektóre przyprawy mają związki zwiększające wydzielanie soków trawiennych. Mięta, szałwia, kminek, rozmaryn, pieprz, oregano czy imbir pobudzają układ pokarmowy do działania. Zwiększają wydzielanie się żółci, ułatwiają pracę żołądka i korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

Naturalne antybiotyki

Czosnek, cebula, oregano, pieprz cayenne, goździki, lukrecja czy mięta wykazują działanie przeciwzapalne. Większość z nich charakteryzuje się podobnymi właściwościami, jakie mają antybiotyki syntetyczne. Skutecznie niszczą wszelkiego rodzaju bakterie oraz drobnoustroje chorobotwórcze, a do tego nie powodują skutków ubocznych. Obecne w przyprawach naturalne przeciwutleniacze zapobiegają utlenianiu witaminy C oraz neutralizują wolne rodniki. Źródłem antyoksydantów są: rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, imbir, jałowiec, pieprz czarny i czerwony. Przyprawy są więc nie tylko dobre podczas przeziębień, ale także hamując namnażanie się niekorzystnych dla organizmu oksydantów, przedłużając Twoją młodość.

Jedz na zdrowie i chudnij

Zioła i przyprawy pozytywnie wpływają na metabolizm, ale także są wsparciem w odchudzaniu. Regulują poziom cukru oraz insuliny, a nawet mogą obniżać poziom złego cholesterolu. Papryka chili wspomaga spalanie tłuszczu w procesie termogenezy, tłumi apetyt i zwalcza ochotę na podjadanie. Cynamon jest słodki, więc może zastępować cukier, ale reguluje także gospodarkę węglowodanową i poziom cukru we krwi, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę oraz pobudza enzymy biorące udział w procesach metabolicznych. Do innych przypraw ułatwiających walkę z tłuszczem zalicza się: imbir, kurkumę i czarny pieprz.

Koniecznie wprowadź przyprawy do swojej kuchni. Skorzystaj z naturalnych dodatków, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Pół łyżeczki cynamonu dodane codziennie do porannej kawy może zdziałać cuda!

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.