Przyprawy, które korzystnie wpływają na Twoje zdrowie

6 lipca 2022, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Tylko niewielka szczypta może zdziałać cuda. Przyprawy to nie lekarstwo, ale korzystnie oddziałują na organizm człowieka – pobudzają trawienie, dodają mu energii i wpływają na zachodzące w organizmie procesy biochemiczne. Dzięki nim możesz wpływać na to, jak się czujesz. Przekonaj się, że warto ich używać.

przyprawy

Odpowiedzialny producent przypraw zwraca uwagę na lecznicze właściwości produktów i podaje taką informację na opakowaniu. To nie jest tajemna, ale użyteczna wiedza, która pomoże Ci sięgać po takie dodatki dań, które posłużą Ci w konkretnym celu. Warto mieć świadomość tego, że cynamon ma właściwości bakteriobójcze, wspiera procesy trawienne, a przy tym wyśmienicie smakuje.

Przyprawy jako lecznicza moc natury

Tworzą wspaniałe bukiety smakowo-zapachowe potraw, ale również hamują niekorzystne zmiany, jakie zachodzące w procesie ich przyrządzania i spożywania. Większość przypraw jest wykorzystywana w ziołolecznictwie ze względu na zawartość cennych olejków eterycznych, garbników, witamin czy soli mineralnych. Bakteriobójczo działają goździki, anyż, mięta, kminek, bazylia, tymianek i koperek. Niektóre przyprawy mają związki zwiększające wydzielanie soków trawiennych. Mięta, szałwia, kminek, rozmaryn, pieprz, oregano czy imbir pobudzają układ pokarmowy do działania. Zwiększają wydzielanie się żółci, ułatwiają pracę żołądka i korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

Naturalne antybiotyki

Czosnek, cebula, oregano, pieprz cayenne, goździki, lukrecja czy mięta wykazują działanie przeciwzapalne. Większość z nich charakteryzuje się podobnymi właściwościami, jakie mają antybiotyki syntetyczne. Skutecznie niszczą wszelkiego rodzaju bakterie oraz drobnoustroje chorobotwórcze, a do tego nie powodują skutków ubocznych. Obecne w przyprawach naturalne przeciwutleniacze zapobiegają utlenianiu witaminy C oraz neutralizują wolne rodniki. Źródłem antyoksydantów są: rozmaryn, szałwia, oregano, majeranek, imbir, jałowiec, pieprz czarny i czerwony. Przyprawy są więc nie tylko dobre podczas przeziębień, ale także hamując namnażanie się niekorzystnych dla organizmu oksydantów, przedłużając Twoją młodość.

Jedz na zdrowie i chudnij

Zioła i przyprawy pozytywnie wpływają na metabolizm, ale także są wsparciem w odchudzaniu. Regulują poziom cukru oraz insuliny, a nawet mogą obniżać poziom złego cholesterolu. Papryka chili wspomaga spalanie tłuszczu w procesie termogenezy, tłumi apetyt i zwalcza ochotę na podjadanie. Cynamon jest słodki, więc może zastępować cukier, ale reguluje także gospodarkę węglowodanową i poziom cukru we krwi, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę oraz pobudza enzymy biorące udział w procesach metabolicznych. Do innych przypraw ułatwiających walkę z tłuszczem zalicza się: imbir, kurkumę i czarny pieprz.

Koniecznie wprowadź przyprawy do swojej kuchni. Skorzystaj z naturalnych dodatków, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Pół łyżeczki cynamonu dodane codziennie do porannej kawy może zdziałać cuda!